کاربردهای مس در صنعت خودروسازی

مس فلزی به رنگ مایل به قرمز است که به وفور در طبیعت یافت می‌شود و از آلیاژهای مختلف آن در صنایع گوناگون استفاده‌های فراوانی می‌شود. آلیاژهای مس در سه دسته‌ی مس خالص، برنج (ترکیب مس و روی) و برنز (ترکیب مس و قلع) تقسیم بندی می‌شوند. این آلیاژها ممکن است به صورت کارشده یا ریخته‌گری باشند. مس ویژگی‌های منحصر به فردی دارد که آن را از دیگر فلزات متمایز می‌کند.

کاربردهای مس در صنعت خودروسازی

یکی از مهم‌ترین کاربرد مس در صنعت خودروسازی به دلیل رسانایی الکتریکی است که در صنعت برق و خودروسازی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته مس استفاده شده در خودرو کاملا کاربردی است و در ظاهر دیده نمی‌شود. چون در ساخت اجزای داخلی موتور و قطعات مکانیکی به صورت ورق یا مفتول مسی به کار می‌رود. اما چرا از بین همه فلزات دیگر مس برای این کار مناسب است؟ دلیل این انتخاب وجود ویژگی‌هایی است که در ادامه به طور کامل توضیح خواهیم داد.

ویژگی‌های فلز مس و کاربرد آن در خودروسازی

فلز مس از نظر اهمیت و ارزشمندی در جایگاه بسیار نزدیکی نسبت به طلا و نقره قرار گرفته است. دلیل این اهمیت وجود خصوصیات کاربردی آن است. ویژگی‌های اصلی مفتول مسی که باعث می‌شود کاربرد مس در صنعت خودروسازی بسیار متنوع باشد عبارتند از:

  • هدایت الکتریکی: از زمان گذشته تا به امروز فلز مس بعد از نقره بهترین رسانای الکتریکی است که در سیم کشی‌ها و اتصالات برقی مورد استفاده قرار می‌گیرد. قدرت و سرعت انتقال جریان برق در مس نسبت به فلزات دیگر بیشتر است. به همین دلیل در سیم‌کشی خودرو و باتری آن به کار می‌رود.
  • هدایت حرارتی: در مواردی که انتقال سریع حرارت مد نظر باشد، مفتول مسی در اولین رتبه قرار دارد و نسبت به آلومینیوم، فولاد و فلزات دیگر هدایت حرارتی بالاتری دارد. موتور خودرو دارای قسمت‌های فلزی متفاوتی است که هنگام حرکت خودرو با یکدیگر تماس پیدا کرده و باعث ایجاد اصطکاک و گرما می‌شوند که در صورت پخش نشدن گرما موتور به اصطلاح جوش می‌آورد و قطعات آن به هم می‌چسبند. برای جلوگیری از این کار در ساخت رادیاتور از ورق‌های مسی استفاده می‌کنند تا خنک کننده هنگام عبور از رادیاتور سریع‌تر گرمای خود را از دست بدهد.
  • مقاومت در برابر خوردگی: معمولا در خودروسازی از آلیاژهای مختلف مس استفاده می‌کنند. چون این آلیاژها در برابر آب و بخار و موادی مثل اسیدهای آلی، محلول‌های نمکی و سایر مواد خورنده مقاومت بسیار بالایی دارند و زمانی که خودرو روی زمین حرکت می‌کند تحت تاثیر این عوامل قرار نمی‌گیرد. به طور معمول قطعات انتقال دهنده سوخت و روغن‌ها را از انواع آلیاژهای مس می‌سازند تا دچار خوردگی نشوند.
  • مقاومت در برابر سایش: این فلز معمولا به عنوان پوششی برای سایر فلزات استفاده می‌شود و از سایش آن‌ها در تماس با سطوح دیگر جلوگیری می‌کند. به همین شکل در قطعات داخلی موتور که مدام در معرض اصطکاک هستند از انواع آلیاژهای مس استفاده می‌شود تا در اثر اصطکاک زیاد رویه‌ی آن ها از بین نرود.
  • چکش خواری و شکل پذیری: فلز مس با این که استحکام بالایی دارد اما در مقابل دارای انعطاف پذیری و خاصیت چکش خواری است و می‌توان آن را به شکل ورق، سیم مسی یا مفتول مسی در موارد مختلف استفاده کرد.
  • قیمت مناسب: مس با وجود داشتن تمام ویژگی‌های معرفی شده نسبت به فلزات دیگر قیمت کمتری دارد و قابل بازیافت است.

در کدام قسمت‌های خودرو از مفتول مسی استفاده می‌شود؟

مس در خودروها به دلیل ویژگی‌های ممتاز خود مانند رسانایی الکتریکی و حرارتی بالا، مقاومت در برابر خوردگی و قابلیت شکل‌پذیری، در بخش‌های مختلفی به کار می‌رود. مهم‌ترین کاربرد مس در صنعت خودروسازی شامل سیم‌کشی‌های الکتریکی، موتورهای الکتریکی، رادیاتورها و سیستم‌های خنک‌کننده، ترمزهای ضد قفل (ABS)، سنسورها و اتصالات الکتریکی است. همچنین، در برخی اجزای الکترونیکی مانند مدارهای چاپی (PCB) و تجهیزات مخابراتی خودرو نیز از مس استفاده می‌شود. به کارگیری مس در این قسمت‌ها به بهبود کارایی، افزایش دوام و اطمینان‌پذیری سیستم‌های خودرویی کمک می‌کند.

برخی از مهم‌ترین قسمت‌های خودرو که از مس در آنها استفاده می‌شود عبارتند از:

  • سیم‌کشی برق:مس به دلیل رسانایی الکتریکی بالا، ماده‌ای ایده‌آل برای ساخت سیم‌ها و کابل‌های مورد استفاده در سیستم‌های الکتریکی خودرو است. از سیم‌های مسی برای انتقال برق به تمام اجزای الکتریکی خودرو، از جمله چراغ‌ها، موتور، سیستم‌های صوتی و تصویری، و سیستم‌های تهویه مطبوع استفاده می‌شود.
  • رادیاتور:رادیاتور از مس یا آلیاژهای مسی ساخته شده است تا گرمای موتور را به طور موثر جذب و به هوای محیط منتقل کند. مس رسانای گرمایی عالی است و به خنک شدن سریع و کارآمد موتور کمک می‌کند.
  • بوش‌ها و یاتاقان‌ها:از بوش‌ها و یاتاقان‌های مسی برای کاهش اصطکاک و سایش بین قطعات متحرک موتور و سایر اجزای خودرو استفاده می‌شود. مس به دلیل داشتن خاصیت روانکاری ذاتی، می‌تواند به طور موثری از سایش و پارگی جلوگیری کند.
  • ترمزها: لنت‌های ترمز برخی از خودروها از الیاف مسی یا آلیاژهای مسی ساخته شده‌اند. مس خاصیت اصطکاک بالایی دارد و به لنت‌های ترمز کمک می‌کند تا قدرت توقف قوی و ثابتی را ارائه ‌دهند.
  • کیلومتر شمار: در برخی از خودروهای قدیمی، از سیم پیچ‌های مسی در کیلومترشمار برای اندازه‌گیری مسافت طی شده استفاده می‌شود.

کاربرد مس در خودروهای برقی

خودروهای الکتریکی در مقایسه با خودروهای معمولی مقدار بیشتری مس مصرف می‌کنند. به طوری که برای هر خودروی معمولی حدود ۲۰ کیلوگرم مس نیاز است. در حالی که این مقدار در خودروهای برقی به ۴۰ کیلوگرم و در انواع کاملا الکتریکی به ۸۰ کیلوگرم می‌رسد. در قسمت‌های مختلف خودروهای معمولی از مس استفاده می‌شد اما در خودروهای برقی بیشترین کاربرد آن برای سیم کشی بین اجزای مختلف و انتقال انرژی الکتریکی است. ساختار موتور یک خودروی الکتریکی نسبت به موتور احتراق داخلی ساده‌تر است و از سه بخش اصلی هسته، کوئل و استاتور تشکیل می‌شود. هسته وظیفه نگهداری انرژی الکتریکی را دارد و کوئل مسی انرژی ذخیره شده را به انرژی حرکتی تبدیل کرده و استاتور را تغذیه می‌کند. علاوه بر آن سیم کشی این خودروها بیشترین میزان مصرف مس را به خود اختصاص می‌دهند. به‌طوری‌که در موتور هر خودروی الکتریکی برای انتقال نیروی باتری بیش از یک و نیم کیلومتر مفتول مسی به کار می‌رود.

خرید مس با کیفیت از شرکت صنایع مس کاوه

در این مقاله با کاربرد مس در صنعت خودروسازی آشنا شدیم، برای خرید مس با کیفیت از شرکت صنایع مس کاوه، می‌توانید به وبسایت رسمی این شرکت مراجعه کرده و از طریق بخش فروش مس، سفارشات خود را ثبت کنید. همچنین، کارشناسان فروش این شرکت آماده ارائه مشاوره و راهنمایی‌های لازم برای انتخاب و خرید بهترین محصولات مسی هستند. شرکت صنایع مس کاوه با داشتن تیمی مجرب و تخصصی در زمینه تولید و فروش، تضمین می‌کند که محصولات مسی ارائه شده دارای بالاترین استانداردهای کیفیتی هستند. این شرکت با استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا و رعایت دقیق استانداردهای بین‌المللی، توانسته است جایگاه معتبری در بازار مس به دست آورد